Zout inname

Zout inname

Veel mensen denken dat zout alleen maar slecht voor ons is. Dat is niet waar! Het speelt een aantal hele belangrijke rollen in ons lichaam. Onder andere het op peil houden van onze vochtbalans en een goede werking van de spieren.

Zout is dus belangrijk, maar we hebben er niet veel van nodig! 3,75 g zou voldoende zijn op een dag, terwijl 80% van de Nederlandse bevolking zelfs meer binnenkrijgt dan het aanbevolen maximum van 6 g zout. Dit komt doordat ontzettend veel van de producten die we eten zout bevatten. Zonder ooit het zoutpotje aan te raken, kun je dus al gemakkelijk teveel binnen krijgen.

Waarom is het zo belangrijk dat we minder zout gaan eten? Het verminderen van de zoutinname verlaagt het risico op een hoge bloeddruk, en dat vermindert dan weer het risico op hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nemen. Dit kun je al heel makkelijk doen door:
– van een croissantje (1 gram zout) te switchen naar een mueslibol (0,8 gram zout)
– van een plak gerookte ham (0,7 gram zout) te switchen naar een plak gekookte ham (0,3 gram zout)
– van een pasta met saus uit pot (2,8 gram zout) te switchen naar pasta met zelfgemaakte saus (0,9 gram zout).

Het is niet perse zo dat als je grotere hoeveelheden zweet tijdens het sporten, je ook meer zout verliest. De concentratie zout in zweet kan namelijk heel erg verschillen. Super getrainde sporters zweten vaak meer, maar hun zweet bevat een lagere concentratie zout.

Het is lastig te zeggen hoeveel zout je ongeveer verliest tijdens het sporten, dit hangt namelijk af van heel veel factoren. Onder andere aanleg, getraindheid, voeding, temperatuur, hoeveelheid zweet en concentratie van het zweet. Heel grof zou je kunnen zeggen dat je in een uur fanatiek sporten zo’n 1-2 g zout kunt verliezen.

Meer zout eten bij veel sporten?
Je snapt het misschien al, je krijg waarschijnlijk meer dan 6 g zout binnen met je voeding en je hebt maar 3,75 g nodig. Ook als je sport en 1-2 g zout verliest, is dit nog steeds ruim voldoende!
Na onderzoek bij mensen die langer dan 1 uur sporten (bijvoorbeeld 1,5-2uur), blijkt ook dat zij geen extra zout nodig hebben. Als je meer sport, eet je namelijk ook vaak iets meer, waardoor je zoutinname sowieso al hoger is.

Meer weten over voeding? Maak dan eens een afspraak bij ProFitt, of kom naar het inloopspreekuur op donderdag van 11.45-12.00 uur.

Andere nieuwsberichten