De zin en onzin van knieën tapen

knie, april niewsbrief

Heb je weleens pijn aan je knieën en krijg je het advies om deze te tapen? Lees dan snel verder om te ontdekken of het zinvol of onzin is.

Over welke knie pijn hebben we het dan? 

We hebben het dan over pijn aan de voorzijde net onder je knie, bij je knieschijf en kniepees. Deze blessure wordt regelmatig een jumpers-knee of patellofemorale pijn genoemd. De knieschijf en kniepees helpen de knie bij het strekken, doordat deze aan je bovenbeenspieren vast zitten. Als deze structuren overbelast raken kan hier pijn ontstaan. Overbelasting of overmatig gebruik is een risico voor het oplopen van deze blessure. Bijvoorbeeld bij activiteiten die veel belasting van de knie vragen, zoals hardlopen, springen, traplopen of knielen. We zien dit vaker bij jonge sporters en het kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan de stand van jouw knieën en knieschijf een rol spelen. Je hoort misschien weleens dat mensen zeggen dat je knie naar binnen draait of naar binnen neigt te zwikken. Dit kan zijn door een anatomische stand van je lichaam of door spierzwakte. Daarom is de tweede mogelijke oorzaak, spierzwakte of krachtverschillen in je benen, die kunnen leiden tot pijnklachten aan de voorzijde van de knie.

Waarom een knie intapen?

Meestal wordt tape aangeraden tijdens het sporten, bij het trainen of bij een wedstrijd. Op het moment dat de knie kracht moet leveren ervaren sporters pijnklachten. Het idee van tape aanbrengen op je knie is om de pees en spieren die hierbij betrokken zijn een handje te helpen. En daardoor minder pijn te ervaren tijdens het sporten. Maar is dit ook echt zinvol? En levert het minder pijnklachten op?

Is je knieën tapen dan ook zinvol? 

Een onderzoek van Collins Et al., uit 2018 verzamelt alle beschikbare literatuur over de behandelmethodes van deze kniepijn. Hier komt uit dat tapen mogelijk kan bijdragen aan verlichting van de pijn. De theorie erachter is dat de tape zou bijdragen aan een verandering van het bewegen van de kniepees en hiermee de druk op de knieschijf zou verminderen. Maar het draagt niet bij aan het versterken van de spieren. Hiervoor zijn krachtoefeningen toch echt aan te raden om blijvend van de kniepijn af te komen.

Echter, niet alle onderzoeken laten hetzelfde resultaat laten zien. Het verlichten van de pijn door tapen varieert afhankelijk van de specifieke kenmerken van de sporter en de oorzaak van de kniepijn. Het leuke is zelfs dat, sommige studies laten zien dat een placebo-tape (een nep tape aanbrengen) ook pijnverlichting gaf bij sporters. Kortom, tapen kan helpen. Maar het is altijd raadzaam om het te combineren met andere behandelmethodes om de  oorzaak van de kniepijn te verhelpen.

Over het algemeen wordt tapen vaak gebruikt als onderdeel van een uitgebreid behandelplan, dat ook oefentherapie met versterkende oefeningen en andere behandelmethodes kan bevatten. Het is altijd raadzaam om bij aanhoudende kniepijn een fysiotherapeut te raadplegen voor een passend behandeladvies op basis van jouw sport en doelen. Een fysiotherapeut helpt bijvoorbeeld bij het geven van niet alleen knie versterkende oefeningen maar kijkt ook naar het hele been en mogelijk zelfs de core. We weten dat naast sterke bovenbeenspieren en sterke core, bilspieren en heupspieren van cruciaal belang zijn om pijnvrij te kunnen blijven sporten.

 

Geschreven door Dionne Sloot, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper bij MMfysio

 

Wil je het hele artikel lezen: Collins, N. J., Barton, C. J., van Middelkoop, M., Callaghan, M. J., Rathleff, M. S., Vicenzino, B. T., … Crossley, K. M. (2018). 2018 Consensus statement on exercise therapy and physical interventions (orthoses, taping and manual therapy) to treat patellofemoral pain: recommendations from the 5th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Gold Coast, Australia, 2017. British Journal of Sports Medicine, bjsports–2018–099397.

Andere nieuwsberichten