Krachtverlies na de vakantie

Handsome man on the beach sleeping on his deck chair

Als je tijdens je vakantie niet sport, heeft dat natuurlijk effect op je lichaam. Hoe slecht is het precies om twee weken op je lauweren te rusten?

Als je tijdens je vakantie niet of nauwelijks beweegt, heeft dat effect op je lichaam. Je conditie wordt minder en je spierkracht neemt af. De Engelsen noemen dat ‘detraining’. Misschien herken je wel dat je na de vakantie een stuk vermoeider bent na een uurtje sporten. Ben je tijdens je vakantie niet zuinig geweest met de hapjes en drankjes, dan ben je misschien ook nog wat aangekomen. Ook dat komt je conditie niet bepaald ten goede. Maar hoe slecht is zo’n korte sportpauze nu precies?

De mate van detraining hangt af van hoe getraind je bent. Ervaren sporters hebben er minder last van dan beginners. Zij hebben immers een betere cardioconditie en meer spierkracht. Als je zo’n vijf keer per week sport, richt een sportpauze minder schade aan dan wanneer je 1 tot 2 keer per week in de sportschool zit. Ook de lengte van de periode waarin je niet sport bepaalt hoe ver je terugvalt. Als je een weekje niet sport, zal je conditie daar nauwelijks onder lijden. Krachtverlies begint meestal pas na een week of 2,5. Mocht je langer dan 2,5 weken niet gesport hebben, dan is het verstandig om een krachtmeting te doen voordat je weer gaat sporten

Andere nieuwsberichten