Buikspieren aanspannen helpt je verder

xr:d:DAE3FzfAFts:76,j:7316501180345940178,t:23092107

Fitness is een populaire sport, steeds meer mensen gaan wekelijks naar de sportschool om zichzelf in het zweet te werken. Om jezelf niet te blesseren tijdens het sporten is het van belang om met een juiste techniek en juiste houding oefeningen uit te voeren. Een bekende methode om je houding te controleren is “bracing”. Dit concept richt zich op het bewust aanspannen van de buikspieren vóór en tijdens het uitvoeren van oefeningen. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat bracing is, wat voor invloed het heeft op de techniek en hoe het kan worden geïntegreerd in je fitness trainingen.

Wat is bracing?

Bracing tijdens fitnessen is een techniek waarbij je de spieren rond je buik bewust aanspant en stabiliseert om een sterke en stabiele romp te creëren terwijl je oefeningen uitvoert. Deze aanspanning van de buikspieren wordt vaak vergeleken met het aanspannen van je buikspieren, alsof je een klap verwacht. Het doel van bracing is om de wervelkolom te beschermen. Door te bracen, creëer je een interne druk in je buikholte, waardoor de wervelkolom wordt ondersteund en je lichaam beter bestand is tegen de krachten die tijdens de oefeningen worden uitgeoefend. Daarom helpt bracing bij het technisch uitvoeren van krachtoefeningen en verminder je het risico op blessures.

Voor deze blog heb ik de studie van McCormick et al. (2023) gebruikt. Deze studie onderzocht wat de biomechanische effecten van bracing zijn op een barbell squat (een squat met een gewichthef stang). Biomechanica is de wetenschap van hoe ons lichaam beweegt en hoe de krachten van de gewrichten en spieren daarop van invloed zijn. Dus hoe de botten, banden en spieren met elkaar samenwerken om een beweging te maken. In deze studie onderzochten ze het effect van bracing tijdens het squaten. De onderzoekers ontdekten dat het bewust aanspannen van de buikspieren voorafgaand aan de oefening gunstige effecten had op de biomechanica van de squat. Ze zagen een verbeterde stabiliteit, verminderde stress op de onderrug en een betere houding tijdens de squat.

Wat kun je zelf doen?

Deze bevindingen suggereren dat bracing een waardevolle strategie kan zijn om blessures aan de rug met fitness te verminderen. Zelf kun je bijvoorbeeld proberen om voordat je de oefeningen uitvoert je navel wat in te trekken. Met deze simpele truc start je met bracing voordat je de oefening uitvoert. Wil je meer tips en adviezen over bracing, neem gerust contact op met een van onze fysiotherapeuten.

Geschreven door Dionne Sloot, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Wil je het hele artikel lezen:  McCormick, J. B., Drusch, A. S., Lynch, D. J., Seeber, G. H., Wilford, K. F., Hooper, T. L., Allen, B. S., O’Connell, D. G., Mena-Iturriaga, M. J., Cooper, K. J., & Sizer, P. S. (2023). The Effect of Volitional Preemptive Abdominal Contraction on Biomechanical Measures During A Front Versus Back Loaded Barbell Squat. International journal of sports physical therapy, 18(4), 831–844

https://ijspt.scholasticahq.com/api/v1/articles/84306-the-effect-of-volitional-preemptive-abdominal-contraction-on-biomechanical-measures-during-a-front-versus-back-loaded-barbell-squat.pdf

 

Andere nieuwsberichten